Head Office Blast Radius

Head Office Blast Radius

Blast Radius is an internationally operating company specialised in the design of interactive websites for – predominantly – major brands.

The newly rented space in the middle of the city centre of Amsterdam needs to accommodate the unconventional, creative and open character of the company. Therefore our first intervention was to remove from the space all elements which could be associated with a dull, bureaucratic and conventional office: suspended ceiling, carpet tiles, modular walls etc. 

The layout of the space is conceived as an (urban) landscape which can be traversed (or skated) fluently, along more and less defined places and ‘squares’ that encourage informal encounters.

04_office1colorcorr.jpg
07_273-Inrichting_def.fw.png
02_BR_BARKITCHEN1 - vib.jpg
  The walls of the meeting rooms are made of sturdy, translucent polycarbonate multiwall sheets. The play with light, the structure of the multiwall sheets, the rounded corners and the meticulous fitting of the ends in stainless steel sections, enables richly layered associations and even – from time to time – an almost mystical spatial experience.

The walls of the meeting rooms are made of sturdy, translucent polycarbonate multiwall sheets. The play with light, the structure of the multiwall sheets, the rounded corners and the meticulous fitting of the ends in stainless steel sections, enables richly layered associations and even – from time to time – an almost mystical spatial experience.

05aangpst_.jpg
06_office3colorcorr.jpg
08_BR_BARKITCHEN2 - vib.jpg
02_JHML050825.jpg
03_JHML050841-6615.jpg
10_plattegronden.fw.png
04_Borneostraat 1.jpg
05_Borneostraat 12.jpg
06_Borneostraat 2.jpg
07_Borneostraat collage1.jpg
08_Borneostraat collage 2.jpg
09_MG_6601.jpg
Head Office Heerema Marine Contractors

Head Office Heerema Marine Contractors

Why do 500 people want to work in a single building in today’s world of information technology?

Research and a survey during the preliminary design phase revealed that an important part of the work of employees is in fact not done at the individual workplace, but in meetings, consultations and during fast exchanges of information. Precisely these moments of informal exchange are valued by the company; the design provides spaces for such informal encounters.

A spatially and materially distinguished area marks the informal and formal communication zones and forms the backbone of the building, joining the various departments. Interiors for the other programmes are each specifically adjusted to the characteristics of the respective programme. For this, subtly manipulated natural materials and refined techniques are used: from a coloured concrete floor to metal walls and ceilings. A staircase made of glued glass, developed in collaboration with the TU Delft, is the eye-catcher at the entrance.

01_JHML070202.jpg
03_JHML060531.jpg
04_JHML060534.jpg
05_JHML060525.jpg
06_hmc_jl_restaurant3.jpg
07_JHML060526.jpg
08_JHML060529.jpg
09_JHML060536.jpg
10_JHML060539.jpg
12_241-kantoorverdiepingenILLUSTRATIEvibwit.jpg
02_JHML070201.jpg
House 4 •  Amsterdam

House 4 • Amsterdam

During the hundred years of its existence, the various inhabitants have again and again adjust the interior of this monumental building according to their needs. The original interior design was completely vanished. Only with the help of archival drawings, the original spatial qualities of the building emerged.

All afterward additions have been removed, and the original spatial proportions have been restored to their original spacious layout. By research and analysis of the original architecture, a contemporary interpretation of it has been created, by means of a careful selection of materials and detailing.

01_JHML1102-5073.jpg
03_JHML1102-4864.jpg
04_JHML1102-4855.jpg
05_JHML1102-5056.jpg
06_JHML1102-4916.jpg
07_JHML1102-5028.jpg
08_JHML1102-5075.jpg
09_JHML1102-4943.jpg
10_JHML1102-5093.jpg
11_JHML1102-002644merge.jpg
12_JHML1102-5096.jpg
13_JHML1102-5014.jpg
14_JHML1102-4861.jpg
15_JHML1102-4989.jpg
16_JHML1102-4914.jpg
17_JHML1102-4913.jpg
Head office IMC

Head office IMC

The new head office of IMC, an international trading company, accommodates the differing representatives of IMC’s different departments: almost all different departments for ICT support, various types of traders, and the board of directors. The diverse mentalities of the departments demand a combination of different office concepts: from cell office to open-plan office; conference rooms, a lounge club, and a very specialized working place: the dealing room in which about 50 employees can trade on the international stock markets.

Download pdf

01_030519-IMC-voorA2 - vib.jpg
02_030505-IMC-laag - vib.jpg
03_030511-IMC-laag - vib.jpg
04_030507-IMC-laag - replacement.jpg
07_030508 kl.jpg
05_030512 kl.jpg
09_030522-IMC-laag - vib.jpg
10_030541-IMC-voorA2 - vib.jpg
08_030515 kl.jpg
House Kornman De Man   •   Oudekerk

House Kornman De Man • Oudekerk

Some structural alterations, like deepening the basement and extending a small house on a dyke near Amsterdam with a transparent volume, results in a luxurious usable space with a balanced plan.

The interventions keep the typical character of the old house intact. Two of the former exterior walls are now inside the house, the rough texture of their surfaces retained. On the ground level, the facade of structural glazing of the extension functions as a second shell. The theme of adding shells will be continued in the layout of the garden.

02_IMG0015.jpg
03_IMG0009.jpg
04_IMG0005.jpg
05_IMG0004.jpg
06_IMG0014.jpg
07_IMG0013.jpg
08_IMG0011.jpg
09_IMG0006.jpg
10_226-P100-PLG2-SU.fw.png
11_226-P100-PLG-BG.fw.png
Oyens & Van Eeghen • Den Bosch

Oyens & Van Eeghen • Den Bosch

Founded 1779, Bank Oyens & van Eeghen is one of the oldest banks in the Netherlands. The office in Den Bosch is the first establishment besides the head office in Amsterdam. The integrated way of working and the close contact with the clients of Oyens & van Eeghen are reflected in the layout of the office, which comprises a waiting room and places for informal meetings in addition to the offices and meeting rooms.

02_.jpg
03_JHML_MG_3341zww.jpg
04_255-A3_2eimpressie gordijnkopie.jpg
05_JHML060408vib.jpg
06_loehmann_oyens1zww.jpg
House Rijkaart · Hoevelaken

House Rijkaart · Hoevelaken

In 1998 our office received a commission to search for solutions to remodel the dwelling in such a way as to meet the higher expectations of the client concerning space and comfort.  

The qualities of the house we deem special such as its peculiarity and the play of light. These should be expressed in the design in such a way that one could literally feel it.

To achieve an efficient spatial organization, that would create a maximum of that which is essential to dwelling, namely living space.

Design

Design

Our strategy was to demolish the entire interior, thus leaving the specific outer-shell standing. Instead of the old interior walls and service spaces two rectangular elements were designed that would contain all the service functions. These were separated and placed at a distance from the outer-shell in such a way that three spaces were created for eating, living an sleeping,

05_3.jpg
01_219-kast.jpg
02_6.jpg
03_7.jpg
04_03CORR.jpg
Conclusion

Conclusion

The quality of the dwelling is enhanced by the combination of the existing robust exterior and the abstract, industrially refined finishing of the 2 volumes inside.

The visual remains of the remodel have been kept in sight in the interior on purpose, creating an exciting texture that relays the story of what happened to this very special dwelling. Because all the storage space has been integrated into the new interior volumes. No other storage space needed to be realized thus creating a maximum of living space.